Ekzotik Meyveleri Deneyin
Uzak ülkelere yaz nedeniyle
seyahatler başladı. Çoğu zaman yemekler yabancı gelse de meyveler ağız tadımıza
uygun olabilir. Hangi meyve ağaz tadımıza uygun bilmek o kadar da kolay değildir. Bazen hiç tadına bakmadan ülkemize
dönebiliyoruz. Asya ülkelerine, Afrika’ya,
belki de Hindistan’a, Meksika’ya, ya da
Amerika’ya yolcususunuz. Bu ülkelerde kolaylıkla bulabileceğiniz ve
severek yiyeceğiniz bir kaç ekzotik meyvadan söz etmek istiyorum. Yüz elli
yıldır dünyada bilinen bu meyvalar adeta gençlik aşısı yapıyor, bedeni
güçlendiriyor.
İlk kez Yunanistan’a
gittiğimde tatmıştım kiviyi sevmemiştim bile diyebilirim. Öyle bir an geldi ki
kivi ağaçları boy gösterdi ülkemizde. Kivili kekler pastalar yapmaya,
çocuklarımızın beslenme çantasına koymaya başladık.
Beni görünüşüyle korkutan,
lezzetiyle en mutlu eden meyvelerden biri; “Jack Fruit” O kadar büyük bir meyvaki, bir gün alıp da evime getireceğim hiç aklıma
gelmezdi. Taşımak ve onu yüklenip gelmek çok zordu. Şu ana kadar gördüğüm
ağaçta yetişen en büyük meyvelerden biri. Ona sihirli meyva da diyebilirsiniz. Dışında çok sert görünen meşe kozalağına
benzeyen yemyeşil dikenimsi bir kabuğu var, ama
karpuzdan daha kolay kesiliyor. Kesilerek satılmak zorunda. Meyveleri o
kabuğun içinde sıralanmış. Kabak çiçeği büyüklüğünde ve rengindeki dilimlerin içi dolu ve sert. Her birinin
içinde ayrıca kendi çekirdeği de var. İnanıyorum ki, kutulara dizdiğimiz
çikolataları onun dizilişinden örnek alarak dizmiş olabiliriz. İnanımaz güzel
bir dekor var kesildiğinde. Çikolataların arasına konan kağıt yerine, incecik
mısır püskülü gibi yaprak dilimleriyle kapatılmış sert meyve çiçekleri
saklanmış... O çiçekler elma kadar sert. Her örtünün altından bir sıra o lezzetli
meyve çıkıyor. Kavun, belki muz belki de çok daha lezzetli bir meyve tadında,
aroması çok yüksek Jack Fruit meyvesinin. Dayanma süresi çok uzun. Kansere
karşı koruyucu etkisi var. Demir bakımından son derece zengin. B vitamini
yüklü. Şekeri yüksek olsa da tansiyonu ayarlama özelliği tercih edilmesinin nedeni. Bir an önce ülkemize gelse de onu da karpuz
gibi her yerde görebilsek, bol bol yiyebilsek.
“Yami”
Bizim yediğimiz tatlı patateslere benzeyen bir meyve. Yamiyi aslında ben
tatlı kabak tadında buluyorum. Piştikten sonra rengi tamamen turuncuya
dönüşüyor. Fırında pişirip, suda
kaynatabiliyorsunuz, kabuğunu patates gibi soyup, ya keserek ya da ezerek
yiyebilirsiniz. Son derece lifli bir
meyve. Yaminin üzerine ceviz koyarak yiyorsunuz. Öyle güzel bir tadı var ki,
kabak gibi şeker eklemenize gerek de yok, kendi tadı içinde, yani şekersiz
yeniyor. Bazen kabak gibi ezdiğinizde; ceviz, kuru üzüm ve elma parçaları
karıştırabiliyorsunuz. Onu hamburgerin,
yemeklerin yanına kızartarak veren lokantalar da var. Yami de, o bol vitaminli meyvalardan, ağız
tadımıza çok uygun. Yamili bir menü seçebilirsiniz.
“Guava”
ağaçta yetişen bir meyva. İçi çekirdekli. Diğer meyveler kadar lezzetli bulmasam da
alıştıktan sonra onu çok ararsınız. Hele bir de yararlarını öğrenirseniz
mutlaka seversiniz. Vitamin bakımından son derece zengin. Reçeli, tatlısı,
marmelatı, meyva suyu herşeyi var bu meyvanın. Her markette bulunabilen bir
meyve. A Vitamini bakımından son derece
zengin olan guavada bol miktarda C vitamini de var.
“Tamarint” Baktıgınız zaman kupkuru bir kabuğu var, keçiboynuzu
büyüklüğünde. İçini açıyorsunuz, o kabuğu çıkarıyorsunuz, içinden nefis tadı
olan meyvesi çıkıyor. Çekirdeklerini çıkarıp yapışkan meyvesini yiyorsunuz. Biraz yapışkan, ama yapışkanı bulaşıcı değil,
kolaylıkla temizleniyor. Çok güzel
pestillerini paket içinde marketlerde bulabilirsiniz. Tatlılarınızda o pestilleri
kullanabilirsiniz.
Yolculuğunuz bu kıtalardan birineyse mutlaka tadıp gelmelisiniz
No comments:
Post a Comment