Sunday, March 23, 2008

ÖDÜLLER

23.03.2008

Festival'de Kazananlar Belli Oldu


19. Ankara Uluslararası Film Festivali'nin ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında ödül alacak filmler ve oyuncular ile "uzlaşma" temalı Senaryo Yarışması'nda ödül alacak senaristler belli oldu!

19. Ankara Uluslararası Film Festivali'nin ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında ödül kazananlar açıklandı!

Ulusal Uzun Film Yarışması

Müzisyen Suavi'nin başkanlığında toplanan, yönetmen Reis Çelik, akademisyen Gülseren Güçhan, oyuncu Hülya Koçyiğit ve sinema yazarı Ali Ulvi Uyanık'tan oluşan jüri, Ulusal Uzun Film Yarışması'nda ödül alacak filmleri ve oyuncuları belirledi.

En İyi Film Rıza

Gerçeğe yaklaşım tarzı, sıradan insanların hayatlarını belgesele yakın bir dille yansıtabilmedeki ustalığı, karakterlerin ruhsal dünyalarına yaklaşımı, tüm bunları toplumsal bir zemine oturtmaktaki başarısı ve görmezlikten kolayca gelinebilecek olguları sıradan, basit bir duyarlılık yaratarak seyirciye sunabilmesi yönüyle Rıza adlı film oybirliğiyle En İyi Film Ödülüne değer bulunmuştur.

Ülkemizin bir gerçeği olan töre cinayetlerini yetkin bir sinema dili ile anlatarak bu önemli soruna dikkat çektiği için Mutluluk adlı film, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü'ne oybirliğiyle,

En İyi Yönetmen Ödülü, Rıza adlı filmdeki yönetimiyle Tayfun Pirselimoğlu'na oyçokluğuyla,

Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü, Yaşamın Kıyısında adlı filmle; dramatik yapıyı kurmada gösterdiği üstün başarısından dolayı Fatih Akın'a oybirliğiyle,

Rıza filmiyle sinemadaki ilk rolünde yalın ve güçlü bir oyunculuk sergilediği için Nurcan Eren'e Seçiciler Kurul Özel Ödülü, oybirliğiyle,

Zeynep'in Sekiz Günü filmindeki performansı ile Fadik Sevin Atasoy'u, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne oybirliğiyle,

Mavi Gözlü Dev'deki performansıyla Yetkin Dikinciler'i, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'ne oybirliğiyle,

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'nün, Yaşamın Kıyısında'ki performansları yla Nursel Köse ile Patrycia Ziolkowska arasında paylaştırılmasına oybirliğiyle,

Yaşamın Kıyısında'ki performansı ile Tuncel Kurtiz, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'ne oybirliğiyle,

Mutluluk'taki görüntü çalışmasıyla Mirsad Heroviç, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü'ne oybirliğiyle,

Rıza'daki sanat yönetimiyle Natali Yeres, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'ne oybirliğiyle,

Mutluluk'taki müzik çalışmasıyla Zülfü Livaneli'ye, MESAM En İyi Özgün Müzik Ödülü verilmesi oybirliğiyle,

Yaşamın Kıyısında'ki kurgu çalışmasıyla Andrew Bird, En İyi Kurgu Ödülü'ne oybirliğiyle,

Made In Europe'daki yönetimiyle İnan Temelkuran, Umut Veren Yeni Yönetmen Ödülü'ne oybirliğiyle,

Yumurta'daki oyunculuğuyla Saadet Işıl Aksoy, Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu Ödülü'ne oybirliğiyle,

Mavi Gözlü Dev'deki oyunculuğuyla Ferit Kaya, Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu Ödülü'ne oybirliğiyle,

Münferit'teki senaryo çalışmasıyla Dersu Yavuz Altun, Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı Ödülü'ne oybirliğiyle seçilmişlerdir.

Ulusal Kısa Film Yarışması

Kurmaca, deneysel ve canlandırma kategorilerinde düzenlenen Ulusal Kısa Film Yarışması'na katılan filmleri akademisyen Bülent Çaplı, canlandırma sanatçısı Meral Erez, şair küçük İskender, sinema yazarı Yeşim Tabak ve yönetmen Oğuzhan Tercan tarafından değerlendirildi.

Buna göre, Güçlü bir fikri, yetkin bir anlatım dili ve geniş bir hayal gücüyle sinemaya aktarabildiği için, Elif Nur Kerkük'ün yönettiği La filmi oy birliği ile kurmaca dalda en iyi film ödülüne,

Klasik bir tekniği temel bir duyguya uyarlayarak özgün bir anlatım yakaladığı için, Özgür Özcan'ın yönettiği Aynanın İçindeki Cadılar filmi oy birliği ile deneysel dalda en iyi film ödülüne,

Konuya bakış açısını canlandırma sineması tekniğiyle ustaca ve çarpıcı bir dil yarattığı için, Akile Nazlı Kaya'nın yönettiği Zlin Çorbası filmi oy birliği ile canlandırma dalda en iyi film ödülüne değer bulunmuştur.

Ayrıca Seçiciler Kurulu, yalın ve sarsıcı anlatımından dolayı Serhat Furtuna'nın yönettiği Oyun filmine oy birliği ile özel ödül vermeyi uygun bulmuştur.

Ulusal Belgesel Film Yarışması

Yönetmen Pelin Esmer, akademisyen Uğur Kutay, yönetmen Gül Muyan, yönetmen Ahmet Soner ve sinema yazarı Nadir Öperli tarafından değerlendirilen Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda 12 profesyonel, 14 amatör olmak üzere toplam 26 belgesel film yarıştı.

Buna göre, Ulusal Belgesel Film Yarışması Amatör kategoride; birincilik ödülünün konusuna yaklaşımındaki içtenlik, sinematografik yapısındaki özenli ve gerçekçi estetik uygulama nedeniyle, Caner Erzincan ve Mevlüt Çiftçi'nin Buzlar Kırılınca adlı filmine,

İkincilik ödülünün, kolayca dağılmaya müsait zenginlikteki konusunu izleyicisine belgesel sinema estetiğinin olanaklarını başarıyla kullanarak özenli bir ses ve görüntü tasarımıyla ulaştırabilmesinden dolayı Emine Emel Balcı'nın Gölün Kadınları adlı filmine,

Üçüncülük ödülünün, izleyicisini düşünmeye yönelten güçlü sembolik anlatımı ve birey-toplum ilişkisine yaklaşımındaki başarılı uygulama nedeniyle, Rüya Arzu Köksal'ın Son Kumsal adlı filmine verilmesine oy çokluğuyla karar verildi.

Bununla birlikte, kendisini de etkileyen önemli bir meseleyi yönetmenlik mesafesini kaybetmeden, duygu sömürüsü tuzağına düşmeden ve cesur bir görsel uygulamayla paylaşabilme başarısından dolayı, Ayşegül Taşkent'in Volga Volga adlı filmine Jüri Özel Ödülü verilmesine, oy birliğiyle karar verilmiştir.

Ulusal Belgesel Film Yarışması Profesyonel Kategoride ise; birincilik ödülünün, konu edindiği mekanın atmosferini güçlü biçimde yansıtması, filmde yer verdiği karakterlerle kurduğu dolaysız ilişki, bir insanlık durumu olarak yalnızlığı uygun sinemasal tercihlerle aktarması nedeniyle, Sevinç Yeşiltaş'ın Otel Odaları adlı filmine verilmesine,

İkincilik ödülünün, insanlık dışı bir hukuk durumunu insani bir bakış açısıyla ve sembolik öğelerle zenginleştirerek, güçlü bir estetik çerçevede anlatabildiği için, Necati Sönmez'in İbret Olsun Diye adlı filmine verilmesine,

Üçüncülük ödülünün, konu edindiği kişiyle kurduğu yakın ilişki, kendiliğinden oluşan durumları yakalamadaki başarısı ve karakterinin ilginç yaşam öyküsünün ardındaki insani boyutu öne çıkaran tavrıyla, Ender Yeşildağ'ın Kaybedebilme Kabiliyeti adlı filmine verilmesine oy çokluğuyla karar verilmiştir.

Ayrıca, 40 yıl önce yaşanmış bir olayı hem tarihsel hem de güncel bağlamıyla anlatmadaki başarısı ve konusuna yaklaşımındaki çok boyutluluk nedeniyle, Bahriye Kabadayı'nın Devrimci Gençlik Köprüsü adlı filmine jüri özel ödülü verilmesine oy çokluğuyla karar verilmiştir.

"Uzlaşma" Temalı Senaryo Yarışması

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı ve Goethe Enstitü işbirliği ile düzenlenen "Uzlaşma" temalı senaryo yarışmasının sonuçları belli oldu.

Buna göre, Cumhur Canbazoğlu, Natali Yeres, Rıza Kıraç, Thomas Balkenhol ve Can Özgün'den oluşan jüri; Yarışma temasıyla tam örtüşmemesine karşın, anlatım ve senaryo yazma yeteneği diğer katılımcılara göre daha ayrıksı, görselliği ifade etme şekli daha güçlü olması nedeniyle oy çokluğuyla Gaudi rumuzlu Simay Sabiha Alican'ın senaryosunu ödüle değer bulmuştur.

Ayrıca, jürinin yaptığı puanlama sonucunda; Emin Külekçi'nin Karşı Düş, Zeynep Çamcı'nın Ortadoğu, Yıldıray Yıldırım'ın Altyazı ve Göral Emine Yılmaz'ın Küçük Kırmızı Balık isimli senaryolarına da Başarı Ödülü verilmiştir.

Birinciliği kazanan Simay Sabiha Alican, 1-6 Mayıs günleri arasında Almanya'da gerçekleştirilecek olan Oberhausen Ulusalararsı Kısa Film Festivali'ne konuk olarak gidecek.

Ödüller Kapanış Gecesi'nde Sahiplerini Buluyor

Yarışmalarda kazanan isimler, ödüllerini 23 Mart gecesi saat 19:30'da, A.Ü. Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu'nda gerçekleştirilecek ödül töreniyle alacaklar.

No comments:

YAZARLIK EĞİTİMİ BAŞLIYOR

KİLERCİBAŞI lİONS MERKEZİ GELECEĞİN YAZARLARI FARKINDALIK EĞİTİMİ KİTABINA GİDEN YOL. KALEM TUTAN ELLERİ DÜŞÜNEN BEYİNLERİ FARKLILIK ATÖLYES...