Thursday, March 27, 2008

ÇOCUK EĞİTİMİ ANNENİN KARİYERİ

İSTENEN OLMAK
Çocuğun kendisiyle etrafı arasındaki ilişkiyi anlaması en güzelidir. Burada çocuğun öğrenme süreci önemlidir. Engellemelerle uyarılarla çocuğun toplum içinde yaşarken sorun yaşamaması için ebeveynler kendilerine öğretme yöntemleri bulurlar. Çocuklarımıza topluluk içinde sevgiyi öğrettiğimizi çoğu zaman kendimiz bile fark etmeyiz. Başka çocuklarla oyun oynarken, hırçınlık ettiği zaman ona yaklaşır; arkadaşlarıyla iyi geçinmesini fısıldarız. Paylaşmasını, kibar olmasını isteriz. İşte bütün bu güzel özellikleri ondan beklemek sakin bir dille anlatabildiğimiz sürece hakkımızdır.
Huysuzluk ettiğinde, inatlaştığında üzerine gitmeyin dostlar, dikkatini başka yöne çekin… Kaç yaşında olursa olsun onu sakinleştirmeniz bu yolla çok kolay olacak.
Sabırla bekleyerek onun deneyim kazanmasına fırsat vermek en güzelidir. Bazen yanlış davranışından dolayı da sıkıntı yaşaması onu olgunlaştırır. Telaşlanmayın, deneyim kazanıyor
“hayır, o arkadaşının”
“Onu bırakmak zorundasın”
“Paylaşmalısın, arkadaşına ver yavrum” sıkça kullanılan sözcüklerdir. Burada amaç; o anda oyuncağı elinden almak olmamalı. O anda siz onu geleceğe hazırlıyorsunuz, davranışınız çok önemli.
Ebeveynlerin sabrıyla çocuğun, toplumu kabul etmesi sağlanmalı. Bir anda olmaz, toplum içinde yaşamayı öğrenecektir. Zorlama, azar, hırpalama gibi yöntemlerle asla çocuğun eğitilmeyeceğini anne babalar kabul etmeli. Öncelikle bebeğinize, çocuğunuza ya da genç evladınıza bir arada yaşama kavramı sevgiyle öğretilir.
Çocuğumuzun toplum içinde iyi bir birey olmasını, sevilmesini, beraber yaşarken mutlu ve başarılı olmasını istiyorsak vermemiz gerekenler hemen hemen hiçbir toplumda değişmez. Küçük çekirdek ailemizde çocuğa bu duyguları güler yüzle vermeliyiz.
Uyum içinde olmak
Sayılmak
Kabul edilmek
Sevilmek
Anlamaya çalışmak ve anlaşılmak
Saydığımız birkaç özellik onu toplum içinde mutlu bir şekilde yaşamaya götürecek. Bu duygularla sevmeyi öğrenecek. İş yaşamında da; ailesi ve toplum için çalışırken bundan zevk duyacak.
İyi ve aranan biri olmanın bir özellik olduğunu kabul ederse, yanlış davranışlarını kolaylıkla görür ve toplumdan vazgeçmez. Bu da dünyayı sevmesi ve saygı duyması için bizi amacımıza; onu hedefine ulaştırır.

No comments:

YAZARLIK EĞİTİMİ BAŞLIYOR

KİLERCİBAŞI lİONS MERKEZİ GELECEĞİN YAZARLARI FARKINDALIK EĞİTİMİ KİTABINA GİDEN YOL. KALEM TUTAN ELLERİ DÜŞÜNEN BEYİNLERİ FARKLILIK ATÖLYES...