Thursday, August 28, 2008

KÖPEK HAVLAMASINI ÇEVİREN YAZILIM
KÖPEK HAVLAMASINI ÇEVİREN YAZILIM
Macar bilim insanları, köpek havlamalarını tercüme eden bir bilgisayar programı geliştirdiler.
BUDAPEŞTE - Macaristan’ın Eötvös Lorand Üniversitesi’nde 14 Macar çoban köpeğinin 6 değişik durumda 6 binden fazla havlaması analiz edilerek hazırlanan program, köpeğin havlamasının “yabancı”, “dövüş”, “yürüyüş”, “yalnız”, “top” ya da “oyun” senaryolarından hangi anlama geldiğini tanıyor.
Havlamaların teybe kayıt edildikten sonra bilgisayarda dijital ortama aktarılmasıyla yazılan programın havlamaları doğru anlama oranının yüzde 43 olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, yazılımın yüksek bir oran yakalamasa da havlamaları insandan çok daha iyi anladığını kaydediyorlar.
Yazılımın, en doğru “dövüş” ve “yabancı” anlamına gelen havlamaları tanımladığı, en fazla ise “oyun” havlamasında hata yaptığı belirtiliyor.
Programın hazırlanması sırasında yürütülen analiz ve araştırmanın sonuçları da Animal Cognition adlı bilimsel dergide yayımlanırken, köpeklerin duygusal durumlarına bağlı havlamalarının değişik akustik özellikleri bulunduğu ifade edildi.
ntvhaber29 Mayıs 2008 11:51

No comments:

YAZARLIK EĞİTİMİ BAŞLIYOR

KİLERCİBAŞI lİONS MERKEZİ GELECEĞİN YAZARLARI FARKINDALIK EĞİTİMİ KİTABINA GİDEN YOL. KALEM TUTAN ELLERİ DÜŞÜNEN BEYİNLERİ FARKLILIK ATÖLYES...