Thursday, March 27, 2008

ÇOCUK EĞİTİMİ ANNENİN KARİYERİ

İSTENEN OLMAK
Çocuğun kendisiyle etrafı arasındaki ilişkiyi anlaması en güzelidir. Burada çocuğun öğrenme süreci önemlidir. Engellemelerle uyarılarla çocuğun toplum içinde yaşarken sorun yaşamaması için ebeveynler kendilerine öğretme yöntemleri bulurlar. Çocuklarımıza topluluk içinde sevgiyi öğrettiğimizi çoğu zaman kendimiz bile fark etmeyiz. Başka çocuklarla oyun oynarken, hırçınlık ettiği zaman ona yaklaşır; arkadaşlarıyla iyi geçinmesini fısıldarız. Paylaşmasını, kibar olmasını isteriz. İşte bütün bu güzel özellikleri ondan beklemek sakin bir dille anlatabildiğimiz sürece hakkımızdır.
Huysuzluk ettiğinde, inatlaştığında üzerine gitmeyin dostlar, dikkatini başka yöne çekin… Kaç yaşında olursa olsun onu sakinleştirmeniz bu yolla çok kolay olacak.
Sabırla bekleyerek onun deneyim kazanmasına fırsat vermek en güzelidir. Bazen yanlış davranışından dolayı da sıkıntı yaşaması onu olgunlaştırır. Telaşlanmayın, deneyim kazanıyor
“hayır, o arkadaşının”
“Onu bırakmak zorundasın”
“Paylaşmalısın, arkadaşına ver yavrum” sıkça kullanılan sözcüklerdir. Burada amaç; o anda oyuncağı elinden almak olmamalı. O anda siz onu geleceğe hazırlıyorsunuz, davranışınız çok önemli.
Ebeveynlerin sabrıyla çocuğun, toplumu kabul etmesi sağlanmalı. Bir anda olmaz, toplum içinde yaşamayı öğrenecektir. Zorlama, azar, hırpalama gibi yöntemlerle asla çocuğun eğitilmeyeceğini anne babalar kabul etmeli. Öncelikle bebeğinize, çocuğunuza ya da genç evladınıza bir arada yaşama kavramı sevgiyle öğretilir.
Çocuğumuzun toplum içinde iyi bir birey olmasını, sevilmesini, beraber yaşarken mutlu ve başarılı olmasını istiyorsak vermemiz gerekenler hemen hemen hiçbir toplumda değişmez. Küçük çekirdek ailemizde çocuğa bu duyguları güler yüzle vermeliyiz.
Uyum içinde olmak
Sayılmak
Kabul edilmek
Sevilmek
Anlamaya çalışmak ve anlaşılmak
Saydığımız birkaç özellik onu toplum içinde mutlu bir şekilde yaşamaya götürecek. Bu duygularla sevmeyi öğrenecek. İş yaşamında da; ailesi ve toplum için çalışırken bundan zevk duyacak.
İyi ve aranan biri olmanın bir özellik olduğunu kabul ederse, yanlış davranışlarını kolaylıkla görür ve toplumdan vazgeçmez. Bu da dünyayı sevmesi ve saygı duyması için bizi amacımıza; onu hedefine ulaştırır.

Wednesday, March 26, 2008

KAMP

0533-6666903
02523638269
Biz de kamp yapmanızı tabi ki arzu ederiz, ama yerimiz yoksa ya da size uygun bir program bulamazsak biz size yardım eder en iyi şekilde konaklamanızı sağlarız.
İngiltere'de de kamp olanağımız var. Hem de en uygun fiyatlarla deneyimli öğretmenler

GENÇLİK KAMP DEMEKTİR

DUSOD YAZ KAMPI sizi yaşama hazırlar. Hem bilgilenin hem eğlenin.
Kayıt ve bilgi için
Kültür Sanat ve İletişim Kampı:05336666903
Devreleri:
1.DEVRE 10Haziran-20 Haziran
2.Devre 22Haziran-1Temmuz
3.Devre 2Temmuz-12 Temmuz
(Tiyatro çalışmaları-Lila Düşler Tiyatrosy Sanat Yönetmeni Ümit Kireççi
TV yönetmenle çalışmalar- Nedim Özsümer
Yazı Atölyesi-Filiz Tosyalı

Kamp Havuzu Bilgi ve kayıt için 05336666903 ya da filiztosyali@yahoo.com

KAMP BODRUM Kayıt ve bilgi için 0533-6666903

Tuesday, March 25, 2008

BİLGİNİZİ PAYLAŞIN

Bilginiz bir insanın rahat yaşaması haklarını bilmesi için gerekliyse, toplumda
bilinmediğini düşünüyorsanız bize yazın bizimle paylaşın. Biz yayimlayalım. DUSOD DERNEĞİ İNSANLIĞIN ve DÜNYANIN mutluluğu için kuruldu. Senin de bir katkın olsun
TÜRKİYE’DE YAŞAM KOLAYLIKLARI
-Özel bir sigortanız sadece yatarak tedavi için olabilir. Ama siz diğer tetkik ve tahlil gibi ayakta tedavi gerektirici ihtiyaçlarınız için hastanede iseniz, lütfen özel sigortanız olduğunu söyleyin. Size ciddi bir indirim yapılıyor. Sanki diğer hizmetler için de prim ödemişsiniz gibi oluyor.
-Maddi durumu iyi olmayan bir yakınınızın engelli çocuğu varsa, ona hatırlatmalısınız. Engelli çocuğu olan aileye çocuğunun okula gitmesi halinde bir yardım alabiliyorsunuz. Bunun için gittiği okuldan veya ilgili kuruluştan bilgi alabilirsiniz.
-Emekli iseniz size ait olan evlerden birinin vergisini ödemek zorunda değilsiniz. Ama bunun ilgili kuruma bildirdiğiniz tarihten itibaren geçerli olduğunu bilmelisiniz. Ama su günlerde bu kanun değiştirilmeye çalışılıyor.
-Trafik polisi size güler yüz gösterebiliyor. Hatır işi bitti…
Sakın ola siz onun “peki efendim” sözüne aldanmayın. “Bir arkadaşımı bekliyorum,” “hasta gelecek” gibi size göre geçerli nedenlere polisler hiç ses çıkarmıyor. Yürüyüp gidiyor. Siz ceza yazmayacağını düşünüyorsunuz. Trafik kurallarına göre durmamanız gereken bir yerde duruyor olmanızın nedeni o güleryüz ise, artık bu olanaksız. Polis hiçbir şey söylemeden size cezayı yazıyor, siz de postadan sizi kolaylıkla bulmalarına şaşırabiliyorsunuz. Ayrıca arabanızı bir başkasına verdiğinizde peşinden gelebilecek cezaları da dikkate almalısınız.
-Trafik cezalarının ve suçlarının gittikçe ağırlaştığı günümüzde, araba kullanırken çok daha dikkatli davranmalısınız. Arabanızla taşıdığınız yolcunun bütün HUKUK sorumluluğunun da sizde olduğunu bilmelisiniz. İçkisiz olmanız, iyi niyetle yolcu taşımanız bile bu günkü kanunlarda sizi kolay kurtarmıyor. Amaç insanların daha dikkatli ve saygılı yaşaması.
-İş yerinizde işlemlerini tamamlarsanız yabancı uyruklu birini çalıştırabiliyorsunuz. Ona ihtiyacınız olduğunu kanıtlarken, koşullarınızın da uygun olması aranıyor. Şu anda birkaç kişi de olsa bu yolla çalışma izni almış ev işçisi de var.
-Kişisel olarak Avrupa birliğinden 1500 Euro ile 3000 Euro arasında fonlar alıp bununla kendinizi mesleğinizde geliştirici geziler yapıp Avrupa Birliğindeki seminerlere kongrelere katılabiliyorsunuz. Öncelikle bu formların nasıl doldurulduğu ile ilgili seminerlerden yararlanabilirsiniz.

Sunday, March 23, 2008

DUSOD YAZ KAMPI 2008

Bilgi icin
filiztosyali@yahoo.com
0533-6666903
BODRUM!DA YAZ KAMPI
AYRICA
BODRUM'DA
Gençlere ve çocuklara tiyatro eğitimi. Tiyatro için sadece 22 Temmuz-31 Temmuz arasi yerimiz var. Tiyatro kampı da yatılıdır. Diğer etkinliklerden de yararlanılır.

Basvurular
0533-6666903

Kaza İçin 155 aranmalı.

Herkesin bildiği gibi Nsan ayından itibaren Anlaşma halinde maddi hasarlı trafik kazalarına trafik polisi gelmyecek.Bu nedenle İnternette olsun bazı yerlerde olsun bu gibi konularda arac sürücülerine aydınlatmak için trafik kaza tutankları ve nasıl dolduracakları hakkında bilgi veriliyor ve bu bilgi içersinde şu yazı yazmakta Aşağıdaki durumlarda bu tutanak DOLDURULMAYACAKTIR. Bu durumlarda 154 numaralı telefondan trafik polisine haber veriniz. bilindiği gibi 2006 yılından itibaren Emniyet Teşkilatında bulunan 154 Telefon Numaraları kaldırılmıştır.Trafik kazaları ve trafik konusundaki ihbarlar 155 polis imdat tefonuna yapılmaktadır.

ÖDÜLLER

23.03.2008

Festival'de Kazananlar Belli Oldu


19. Ankara Uluslararası Film Festivali'nin ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında ödül alacak filmler ve oyuncular ile "uzlaşma" temalı Senaryo Yarışması'nda ödül alacak senaristler belli oldu!

19. Ankara Uluslararası Film Festivali'nin ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında ödül kazananlar açıklandı!

Ulusal Uzun Film Yarışması

Müzisyen Suavi'nin başkanlığında toplanan, yönetmen Reis Çelik, akademisyen Gülseren Güçhan, oyuncu Hülya Koçyiğit ve sinema yazarı Ali Ulvi Uyanık'tan oluşan jüri, Ulusal Uzun Film Yarışması'nda ödül alacak filmleri ve oyuncuları belirledi.

En İyi Film Rıza

Gerçeğe yaklaşım tarzı, sıradan insanların hayatlarını belgesele yakın bir dille yansıtabilmedeki ustalığı, karakterlerin ruhsal dünyalarına yaklaşımı, tüm bunları toplumsal bir zemine oturtmaktaki başarısı ve görmezlikten kolayca gelinebilecek olguları sıradan, basit bir duyarlılık yaratarak seyirciye sunabilmesi yönüyle Rıza adlı film oybirliğiyle En İyi Film Ödülüne değer bulunmuştur.

Ülkemizin bir gerçeği olan töre cinayetlerini yetkin bir sinema dili ile anlatarak bu önemli soruna dikkat çektiği için Mutluluk adlı film, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü'ne oybirliğiyle,

En İyi Yönetmen Ödülü, Rıza adlı filmdeki yönetimiyle Tayfun Pirselimoğlu'na oyçokluğuyla,

Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü, Yaşamın Kıyısında adlı filmle; dramatik yapıyı kurmada gösterdiği üstün başarısından dolayı Fatih Akın'a oybirliğiyle,

Rıza filmiyle sinemadaki ilk rolünde yalın ve güçlü bir oyunculuk sergilediği için Nurcan Eren'e Seçiciler Kurul Özel Ödülü, oybirliğiyle,

Zeynep'in Sekiz Günü filmindeki performansı ile Fadik Sevin Atasoy'u, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne oybirliğiyle,

Mavi Gözlü Dev'deki performansıyla Yetkin Dikinciler'i, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'ne oybirliğiyle,

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'nün, Yaşamın Kıyısında'ki performansları yla Nursel Köse ile Patrycia Ziolkowska arasında paylaştırılmasına oybirliğiyle,

Yaşamın Kıyısında'ki performansı ile Tuncel Kurtiz, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'ne oybirliğiyle,

Mutluluk'taki görüntü çalışmasıyla Mirsad Heroviç, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü'ne oybirliğiyle,

Rıza'daki sanat yönetimiyle Natali Yeres, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'ne oybirliğiyle,

Mutluluk'taki müzik çalışmasıyla Zülfü Livaneli'ye, MESAM En İyi Özgün Müzik Ödülü verilmesi oybirliğiyle,

Yaşamın Kıyısında'ki kurgu çalışmasıyla Andrew Bird, En İyi Kurgu Ödülü'ne oybirliğiyle,

Made In Europe'daki yönetimiyle İnan Temelkuran, Umut Veren Yeni Yönetmen Ödülü'ne oybirliğiyle,

Yumurta'daki oyunculuğuyla Saadet Işıl Aksoy, Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu Ödülü'ne oybirliğiyle,

Mavi Gözlü Dev'deki oyunculuğuyla Ferit Kaya, Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu Ödülü'ne oybirliğiyle,

Münferit'teki senaryo çalışmasıyla Dersu Yavuz Altun, Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı Ödülü'ne oybirliğiyle seçilmişlerdir.

Ulusal Kısa Film Yarışması

Kurmaca, deneysel ve canlandırma kategorilerinde düzenlenen Ulusal Kısa Film Yarışması'na katılan filmleri akademisyen Bülent Çaplı, canlandırma sanatçısı Meral Erez, şair küçük İskender, sinema yazarı Yeşim Tabak ve yönetmen Oğuzhan Tercan tarafından değerlendirildi.

Buna göre, Güçlü bir fikri, yetkin bir anlatım dili ve geniş bir hayal gücüyle sinemaya aktarabildiği için, Elif Nur Kerkük'ün yönettiği La filmi oy birliği ile kurmaca dalda en iyi film ödülüne,

Klasik bir tekniği temel bir duyguya uyarlayarak özgün bir anlatım yakaladığı için, Özgür Özcan'ın yönettiği Aynanın İçindeki Cadılar filmi oy birliği ile deneysel dalda en iyi film ödülüne,

Konuya bakış açısını canlandırma sineması tekniğiyle ustaca ve çarpıcı bir dil yarattığı için, Akile Nazlı Kaya'nın yönettiği Zlin Çorbası filmi oy birliği ile canlandırma dalda en iyi film ödülüne değer bulunmuştur.

Ayrıca Seçiciler Kurulu, yalın ve sarsıcı anlatımından dolayı Serhat Furtuna'nın yönettiği Oyun filmine oy birliği ile özel ödül vermeyi uygun bulmuştur.

Ulusal Belgesel Film Yarışması

Yönetmen Pelin Esmer, akademisyen Uğur Kutay, yönetmen Gül Muyan, yönetmen Ahmet Soner ve sinema yazarı Nadir Öperli tarafından değerlendirilen Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda 12 profesyonel, 14 amatör olmak üzere toplam 26 belgesel film yarıştı.

Buna göre, Ulusal Belgesel Film Yarışması Amatör kategoride; birincilik ödülünün konusuna yaklaşımındaki içtenlik, sinematografik yapısındaki özenli ve gerçekçi estetik uygulama nedeniyle, Caner Erzincan ve Mevlüt Çiftçi'nin Buzlar Kırılınca adlı filmine,

İkincilik ödülünün, kolayca dağılmaya müsait zenginlikteki konusunu izleyicisine belgesel sinema estetiğinin olanaklarını başarıyla kullanarak özenli bir ses ve görüntü tasarımıyla ulaştırabilmesinden dolayı Emine Emel Balcı'nın Gölün Kadınları adlı filmine,

Üçüncülük ödülünün, izleyicisini düşünmeye yönelten güçlü sembolik anlatımı ve birey-toplum ilişkisine yaklaşımındaki başarılı uygulama nedeniyle, Rüya Arzu Köksal'ın Son Kumsal adlı filmine verilmesine oy çokluğuyla karar verildi.

Bununla birlikte, kendisini de etkileyen önemli bir meseleyi yönetmenlik mesafesini kaybetmeden, duygu sömürüsü tuzağına düşmeden ve cesur bir görsel uygulamayla paylaşabilme başarısından dolayı, Ayşegül Taşkent'in Volga Volga adlı filmine Jüri Özel Ödülü verilmesine, oy birliğiyle karar verilmiştir.

Ulusal Belgesel Film Yarışması Profesyonel Kategoride ise; birincilik ödülünün, konu edindiği mekanın atmosferini güçlü biçimde yansıtması, filmde yer verdiği karakterlerle kurduğu dolaysız ilişki, bir insanlık durumu olarak yalnızlığı uygun sinemasal tercihlerle aktarması nedeniyle, Sevinç Yeşiltaş'ın Otel Odaları adlı filmine verilmesine,

İkincilik ödülünün, insanlık dışı bir hukuk durumunu insani bir bakış açısıyla ve sembolik öğelerle zenginleştirerek, güçlü bir estetik çerçevede anlatabildiği için, Necati Sönmez'in İbret Olsun Diye adlı filmine verilmesine,

Üçüncülük ödülünün, konu edindiği kişiyle kurduğu yakın ilişki, kendiliğinden oluşan durumları yakalamadaki başarısı ve karakterinin ilginç yaşam öyküsünün ardındaki insani boyutu öne çıkaran tavrıyla, Ender Yeşildağ'ın Kaybedebilme Kabiliyeti adlı filmine verilmesine oy çokluğuyla karar verilmiştir.

Ayrıca, 40 yıl önce yaşanmış bir olayı hem tarihsel hem de güncel bağlamıyla anlatmadaki başarısı ve konusuna yaklaşımındaki çok boyutluluk nedeniyle, Bahriye Kabadayı'nın Devrimci Gençlik Köprüsü adlı filmine jüri özel ödülü verilmesine oy çokluğuyla karar verilmiştir.

"Uzlaşma" Temalı Senaryo Yarışması

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı ve Goethe Enstitü işbirliği ile düzenlenen "Uzlaşma" temalı senaryo yarışmasının sonuçları belli oldu.

Buna göre, Cumhur Canbazoğlu, Natali Yeres, Rıza Kıraç, Thomas Balkenhol ve Can Özgün'den oluşan jüri; Yarışma temasıyla tam örtüşmemesine karşın, anlatım ve senaryo yazma yeteneği diğer katılımcılara göre daha ayrıksı, görselliği ifade etme şekli daha güçlü olması nedeniyle oy çokluğuyla Gaudi rumuzlu Simay Sabiha Alican'ın senaryosunu ödüle değer bulmuştur.

Ayrıca, jürinin yaptığı puanlama sonucunda; Emin Külekçi'nin Karşı Düş, Zeynep Çamcı'nın Ortadoğu, Yıldıray Yıldırım'ın Altyazı ve Göral Emine Yılmaz'ın Küçük Kırmızı Balık isimli senaryolarına da Başarı Ödülü verilmiştir.

Birinciliği kazanan Simay Sabiha Alican, 1-6 Mayıs günleri arasında Almanya'da gerçekleştirilecek olan Oberhausen Ulusalararsı Kısa Film Festivali'ne konuk olarak gidecek.

Ödüller Kapanış Gecesi'nde Sahiplerini Buluyor

Yarışmalarda kazanan isimler, ödüllerini 23 Mart gecesi saat 19:30'da, A.Ü. Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu'nda gerçekleştirilecek ödül töreniyle alacaklar.

Saturday, March 22, 2008

AVRUPA'DA OLMAK HAYAL DEĞİL

40 SORUDA AVRUPA GÖNÜLLÜ HİZMETİ (AGH)

1. Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) nedir?
Bir sivil toplum kuruluşu ve yerel topluluk için sosyal içerikli projelerde çalışmalarda bulunma. Öncelikle ve en önemlisi, gönüllü olarak çalışırken yaptığınız iş için maaş benzeri bir ücret almazsınız. Bununla birlikte yiyecek, barınma, dil eğitimi, yerel ulaşım, sigorta, bireysel bakım ve yardım ve az miktarda cep harçlığı alabileceksiniz. Bir AGH projesi, kısa süreli (2-8 hafta –sadece engellilere ve imkanları kısıtlı gençlere yönelik) ya da uzun süreli (2-12 ay) olarak bir AB ülkesinde gönüllü olmanıza imkan tanımaktadır.

2. Kimler Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne başvurabilir ?
18-30 yaş arasındaki bütün gençler başvuruda bulunabilir. Bunun dışında hiç bir şart aranmamaktadır. (yabancı dil bilgisi, üniversite eğitimi vs.)

3. Başvuru için yapılması gerekenler nelerdir ?
Öncelikle AGH hakkında detaylı bir bilgi almalısınız. Ardından başvurular ancak sivil toplum kuruluşları aracılığı ile yapılacağı için bir gönderen kuruluş ( dernek, vakıf, belediye, tüzel kişilikler) bulmanız gerekli. Türkiye’deki onaylı gönderen kuruluşları http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm adresinden bulabilirsiniz. Bu adres bir arama motoru olup, girdiginizde karsiniza cikan “Country” bolumunde “Turkey” seçeneğini seçin ve “Submit query” bütonuna basın. Karşınıza gelen kuruluslarin sag tarafinda S, C ve H harfleri goreceksiniz. S harfi gordugunuz butun kuruluslarla iletisime gecebilirsiniz. Daha sonra yine http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm sitesinden size uygun projeleri bulup gönderen kuruluşunuz aracılığı ile ev sahibi kuruluşlar (Avrupa’daki sivil toplum kuruluşları) ile irtibata geçmeniz gerekli. Bu kuruluşlara özgeçmişinizi ve neden o projede yer almak istediğinizi ve kişisel özelliklerinizi anlattığınız bir motivasyon mektubu göndermelisiniz. Olumlu cevap aldıktan sonra başvuru formunu doldurup Ulusal Ajans ile irtibata geçmeniz gerekli.

4. Hangi tarihlerde başvuru yapabiliriz?
Yıl içerisinde 5 başvuru dönemi vardır. 1 Şubat, 1 Nisan, 1 Haziran, 1 Eylül, 1 Kasım.

5. Hangi ülkelere gidebiliriz?
27 Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinden herhangi bir tanesine gidebilirsiniz.

6. Türkiye’ye Avrupa Gönüllü Hizmeti için gelen Avrupa’lı gençler var mı?
Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında Avrupa’ya giden gençlerimiz olduğu gibi Avrupa’dan Türkiye’ye gelen ve gelmek isteyen de pek çok genç var.

7. Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerine nereden ulaşabiliriz?
http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm
sitesinde “The European database on approved host projects” kısmından ülkesine ve konusuna göre projelere ulaşabilirsiniz.

8. Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne gidebilmek için bir proje mi yazmalıyım?
Hayır. Avrupa Gönüllü Hizmetine gitmek isteyen gençler http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm
sitesinde yayınlanmış hali hazırdaki projelerden seçtiklerine başvurabilirler.

9. AGH’ye gitmek istiyorum fakat üniversite öğrencisiyim okulumu dondurmama yardımcı olur musunuz?
Projeleri kabul olan arkadaşlara resmi bir yazı vermekteyiz fakat bunun bir yaptırım gücü yoktur. Yalnızca sizin bir Avrupa Birliği projesine kabul edildiğinizi ve gereken yardımın gösterilmesini rica eden bir yazıdır.

10. Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne başvuru için ne kadar ücret ödemem gerekli?
Avrupa Gönüllü Hizmeti ücretsiz bir programdır. Başvuran gençlerden hiçbir ücret alınmaz. Gencin yol, konaklama, yemek masrafları ve dil eğitimi Ulusal Ajanslar tarafından karşılandığı gibi kendisine belli bir miktar da cep harçlığı verilir.

11. Beni gönderecek olan kuruluşu nasıl bulabilirim?
Bütün sivil toplum kuruluşları, belediyeler, üniversitelerin AB ofisleri gönderen kuruluş olabilir. Bunun için tek yapılması gereken EI (Expression of Interest) denilen belgenin doldurularak akredite olunmasıdır. Akredite olmuş gönderen kuruluşları http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm adresinden araştırabilir ve kendileriyle temasa geçebilirsiniz.

12. İngilizce öğrenmek için İngiltere’ye gitmek istiyorum fakat İngiltere’deki organizasyonlardan hiç cevap alamadım?
Dil eğitimi Avrupa Gönüllü Hizmeti’nin araçlarından bir tanesidir. Kesinlikle amaç olarak düşünülmemelidir. Gidilen ülkede dil eğitimi bütün gönüllülerin hakkı olmasına rağmen İngiltere Ulusal Ajansı, İngiltere’deki ev sahibi projelerde dil eğitimi verme zorunluluğunun bulunmadığını ifade eden bir deklarasyon ilan etti.

13. Avrupa gönüllü Hizmeti esnasında rahatsızlanırsam masraflarım karşılanacak mı?
Avrupa Gönüllü Hizmetine giden bütün gençler Avrupa Komisyonu tarafından sigortalanır. Bu çok kapsamlı bir sigortadır. Herhangi bir rahatsızlığınız esnasında masraflarınız bu sigorta kapsamında karşılanır.

14. Vize konusunda yardımcı oluyor musunuz?
Avrupa Gönüllü Hizmeti projesi kabul edilen gençlere tarafımızdan vize almalarını kolaylaştıracak resmi bir yazı verilmektedir.

15. Avrupa Gönüllü Hizmeti bana ne kazandıracak?
Öncelikle farklı bir kültürü ve dillerini öğrenme fırsatınız olacak. Yabancı bir ortamda ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzakta uzunca bir süre (2-12 ay) bulunmak sizin için ciddi bir tecrübe olacaktır. Farklı bir kültürü tanırken aynı zamanda kendi kültümüzü tanıtma şansınız da olacak. Ve gönüllü hizmet sonrasında yaygın eğitim sürecinizi belgeleyen Youthpass sertifikası alacaksınız.

16. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında boş zamanlarımda ücretli olarak çalışabilr miyim?
Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında kesinlikle ücretli bir işte çalışılamaz.

17. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında yüksek lisans yapabilirmiyim?
Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında kesinlikle örgün eğitime (üniversite, yüksek lisans, doktora vs.) devam edilemez.

18. Ortaokul mezunuyum Avrupa Gönüllü Hizmetine gidebilir miyim?
Evet. Avrupa Gönüllü Hizmeti için tek şart 18-30 yaş arasında olmaktır. Eğitim ya da ekonomik durumunuz Avrupa Gönüllü Hizmeti için bir engel oluşturmaz.

19. Engelli bir gencim. 2-12 ay süre ile yurtdışında bulunmak benim için mümkün değil. Daha kısa süreli bir programınız var mı?
İmkanları kısıtlı (sosyo-ekonomik, kültürel ya da coğrafi bakımdan daha düşük imkanlara sahip kesimlerden gelen ya da engelli/özel gereksinimleri olan) gençler 2 – 8 hafta arasında kısa süreli Avrupa Gönüllü Hizmetinden istifade edebilirler. Engelli genç yalnız başına gidebilecek durumda değilse refakatçisinin masrafları da tamamen karşılanır.

20. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında boş günüm olacak mı?
AGH esnasında hafta 2 gün boş gününüz olacak. Ayrıca her ay için artı 2 gün daha tatil hakkınız olacak. Örneğin 9 aylık bir projeye gitmişseniz haftada 2 günlük izinleriniz dışında toplam 18 gün tatiliniz olacak. Bu tatilinizi hangi tarihlerde kullanacağınızı ev sahibi kuruluşunuz ile karşılıklı konuşarak belirlemek gerekli.

21. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında haftada kaç saat çalışmam gerekli?
AGH esnasında haftada en fazla 35 saat çalışmanız gerekli. Haftada 4-5 saatlik dil eğitimi de bu sürenin içerisindedir. Bunun dışında kalan zamanlarınız size aittir.

22. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında ne kadar cep harçlığı alacağım?
Cep harçlığı ülkelerin ekonomik durumuna göre belirlenmektedir. Örneğin Türkiye’ye gelen gönüllülere aylık 85 €, Almanya’ya giden gönüllülere 105 €, Finlandiya’ya giden gönüllülere de 120 € verilmekte. Ülkelere göre belirlenmiş olan cep harçlıklarını www.genclik.gov.tr sitesinde faydalı dokümanlar kısmında kullanıcı kılavuzunda bulabilirsiniz.

23. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında nerede konaklayacağım?
AGH esnasında standart bir konaklama şekli yoktur. Bir ailenin yanında kalabileceğiniz gibi, yurtta ya da o kuruluştaki diğer gönüllülerle bir evde de kalabilirsiniz. Konaklama şekli ev sahibi kuruluşlara göre değişmektedir.

24. Başvuruyu yaptıktan ne kadar süre sonra Avrupa Gönüllü Hizmetine başlayabilirim?
Başvurunuzu yaptıktan 3.5-4 ay sonra Avrupa Gönüllü Hizmetine başlayabilirsiniz. Örneğin 1 Şubat döneminde başvuru yaptığınızda Mayıs ortası ya da Haziran başı gibi projenize başlayabilirsiniz.

25. Neden Türkiye’de başvuru süreci bu kadar uzun sürmekte?
Başvuru sürecinin uzunluğu yalnızca Türkiye’ye özgü bir durum değildir. Avrupa Gönüllü Hizmetinde bütün program ülkeleri için projeye en erken başlama tarihi başvuru tarihinden 3 ay sonrasıdır. Türkiye’de sürenin 1 ay kadar daha uzamasının sebebi ise vize başvurusudur.

26. Ben şu an 30 yaşındayım fakat projemin ortasında 31 yaşıma gireceğim bu problem olur mu?
Avrupa Gönüllü Hizmetinde esas olan ilgili son başvuru tarihinde (1 Şubat, 1 Nisan, 1 Haziran, 1 Eylül, 1 Kasım) 31 yaşına girmemiş olmanızdır. Proje devam ederken 31 yaşına girmeniz sorun oluşturmaz.

27. Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında Italya’ya gitmek istiyorum fakat Italyanca bilmiyorum bu sorun olur mu?
Avrupa Gönüllü Hizmetinde dil bilme zorunluluğu yoktur. Yalnızca bazı projelerin yürüyebilmesi için ev sahibi kuruluşlar gönüllülerden temel düzeyde o ülkenin dilini bilmesini isteyebilir.


28. Bazı kuruluşların Avrupa Gönüllü Hizmeti için başvuru ücreti aldığını duydum. Bu doğru mu?
Avrupa Gönüllü Hizmeti başvurularında hiç bir kuruluş gönüllülerden başvuru ücreti alamaz.

29. Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında tatil için Türkiye’ye gelebilir miyim?
AGH kapsamında yalnızca gidiş-dönüş biletiniz karşılanmakta. Eğer siz tatilinizi Türkiye’de geçirmek isterseniz yol paranızı kendiniz karşılamanız gerekli.

30. Avrupa Gönüllü Hizmetine kaç defa gidebilirim?
Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne yalnızca bir defa gidilebilir. Fakat dahil etme projelerine katılan gönüllüler (2 hafta-2 ay) Avrupa Gönüllü Hizmeti yapmış olan gençler ikisinin toplamı 12 ayı aşmamak kaydı ile tekrar AGH’ne gidebilirler.

31. İki arkadaş Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında aynı projeye gidebilir miyiz?
Teknik olarak mümkün olmasına rağmen ev sahibi kuruluşlar genellikle aynı ülkeden 2 genci projelerine kabul etmek yerine farklı ülkelerden gönüllüleri almayı tercih etmekteler.

32. Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında hangi ülkeye gitmemizi tavsiye edersiniz?
Gençlik Programının en önemli yanı gençlerin sorumluluk ve inisiyatif almalarıdır. Gençlere hangi ülkeye gidecekleri konusunda yardımcı olmamakla beraber Avrupa Gönüllü Hizmetinde ülkeden daha çok projenin önemli olduğunu, çok istediğiniz ve sevdiğiniz bir ülkeye gittiğinizde projenizden kaynaklanan problemlerden ötürü sorunlar yaşabileceğinizi, 2-12 ay gibi uzun bir süre göz önüne alındığında hoşunuza gidecek ve ilgi alanınıza hitap eden bir projeyi tercih etmenizi tavsiye ederiz.

33. EVS ne demektir?
EVS-European Voluntery Servive (Avrupa Gönüllü Hizmeti) ‘nin İngilizce kısaltılmış halidir.

34. Biz dernek olarak Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında ülkemize gönüllü getirmek istiyoruz. Ne yapmamız gerekli?
Öncelikle gönüllü geldiği zaman yapacağı aktiviteleri ve alacağı eğitimleri anlatan bir Niyet Beyanı (NB) –Expression of Interest-EI doldurmanız gerekli. EI’yi hazırladıktan sonra dilediğiniz zaman Türk Ulusal Ajansına sunabilirsiniz. 6 hafta içerisinde Ulusal Ajans NB’yi inceleyip uygun bulduğu takdirde http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm
sitesinde yayınlar. Ardından kuruluşunuza gelen başvuruları değerlendirerek seçtiğiniz gönüllüler için Ulusal Ajans’a başvuruda bulunursunuz.

35. Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne kabul edilirsem Ulusal Ajans bana herhangi bir eğitim verecek mi?
Projeniz kabul edildikten ve siz ülkeden ayrılmadan önce Ulusal Ajans size haklarınızı ve sorumluluklarınızı anlattığı bir “Ayrılış Öncesi Eğitimi” düzenler. Siz AGH’nin gerçekleştiği ülkeye gittiğinizde o ülkenin Ulusal Ajansı da “Varış Sonrası Eğitimi” ve projenizin ortasında “Ara dönem değerlendirmesi” yapılır. Ülkenize döndükten sonra da yine Türk Ulusal Ajansı tarafından “Nihai Değerlendirme”ye davet edilirsiniz. Bütün eğitimlere katılmak zorunludur.




36. Gönderen kuruluşun benim için herhangi bir masrafı olacak mı?
Hayır. Ulusal Ajans tarafından gönderen kuruluşunuza yol, vize masraflarınızla beraber sizin hazırlıklarınız esnasında yapmaları muhtemel harcamalar için götürü miktar verilmektedir.
37. Üniversiteyi bitirdim fakat henüz askerliğimi yapmadım. Askerliğimin tehir edilmesi için yardımcı olur musunuz?
Projeleri kabul olan arkadaşlara resmi bir yazı vermekteyiz fakat bunun bir yaptırım gücü yoktur. Yalnızca sizin bir Avrupa Birliği projesine kabul edildiğinizi ve gereken yardımın gösterilmesini rica eden bir yazıdır.

38. Ev Sahibi Kuruluş’ların kabul kriterleri nelerdir? Başvuru esnasında nelere dikkat etmek gerekli?
Ev sahibi kuruluşların gönüllü seçiminde elllerindeki en önemli belgeler göndereceğiniz öz geçmişiniz ve motivasyon mektubunuz. Özellikle motivasyon mektubunuzda kişisel özelliklerinizden, gönüllülük kavramından ne anladığınız, neden o projeye gitmek istediğiniz ve Avrupa Gönüllü Hizmeti’nin size ne kazandıracağını düşündüğünüzü açıkca belirtmeniz gerekli.

39. Ev sahibi kuruluşta kimle muhatap olacağım?
Avrupa Gönüllü Hizmetine başladığınızda Ev sahibi kuruluşta özellikle muhatap olacağınız 3 kişi olacaktır: Yasal temsilci, genellikle kuruluşların başkanlarıdır. Proje sorumlusu, AGH süresince yapmanız gereken faaliyetler konusunda sizi yönlendirecek kişi. Rehber (Mentor), genellikle kuruluş dışından sizin kuruluşa ve o topluma uyum sağlamanızı kolaylaştıracak, sorunlarınızla ilgilenecek, sizinle ve ev sahibi kuruluşunuzla aranızda bir köprü oluşturacak olan kişidir.

40. Avrupa Gönüllü Hizmeti hakkında daha detaylı bilgiye nereden ulaşabilirim?
www.genclik.gov.tr sitesinden eylem 2 ile ilgili dokümanlara ve agh@ua.gov.tr’den Eylem 2 uzmanlarına ulaşabilirsiniz.

Friday, March 21, 2008

YAZ KAMPI TİYATRO EĞİTİMİ

SADECE bir dönem için TİYATRO EĞİTİMİ ve güzel konuşma -Film çekimleri ve Televizyon
2 kişilik odalarda konaklama
02 Temmuz-12 Temmuz
Yönetmen Nedim Özsümer-
Lila düşler Tiyatrosu Sanat Yönetmeni - Ümit Kireççi
Yazı Atölyesi Yazar Filiz Tosyalı
0533-6666903
0252-3638269
filiztosyali@yahoo.com

2008 Yaz Kampı

Deniz kenarında Kamp
Kamp Gençler için
Aileler mi?
Her şey sizinle iletişimle bağlı.
Çocupunuz nasıl tatil yapmak istiyor? ONEMLİ OLAN ONUN MUTLU OLMASI, ama zamanı iyi kullanması. Bizi arayın, ya da maşl gonderin her sorunuza yanit verilir.
BODRUM'DA 2008 YAZ KAMPI
Kültürel Sanat ve Eğitim hepsi bizim kampta
05336666903
02165668980
02165672242

2008 Yaz kampı

KAMP BİZDEN SORULUR
SANAT VE İLETİŞİM KAMPI
İlhami Ahmet Örnekal ve Dusod birlikteliği ile devam ediyor. Siz tatil yapamayabilirsiniz, ama çocuklarınız sizi evde cam arkasında ya da bahçede beklemesin. Dondurma fiyatına tatili ancak onlara biz sağlarız. Eğterek eğlendiriyoruz. KARBONSUZ yaşam kampı


FRİHA BERİŞ Dünya Şiir Günü nedeniyle İstanbul'a davet edildi. Bodrum'dan gelen şair arkadaşımızı havaalanında karşıladık ve soluk bile aldirmadan bir çok etkinliğe taşıdık. Neyzen ve Nazım Hikmet'in yaşam öyküleriyşe şiirlerini okuyan yorumcu şair bizlere güzel saatler yaşattı. Dalyan Tenis Kulübü, Bostancı Green Park ve Lions merkezinde devam eden güzel saatler şairimiz yoruldum diyene kadar devam etti. Her şey Dusod Dünyaya Saygi Olanak ve Destek Derneği adına mükemmeldi.

YAZARLIK EĞİTİMİ BAŞLIYOR

KİLERCİBAŞI lİONS MERKEZİ GELECEĞİN YAZARLARI FARKINDALIK EĞİTİMİ KİTABINA GİDEN YOL. KALEM TUTAN ELLERİ DÜŞÜNEN BEYİNLERİ FARKLILIK ATÖLYES...