Wednesday, September 03, 2008

İSTANBUL
İstanbul’u Megara Kralı Byzas kurdu. Bu kuruluş İsadan öncedir. Kral kahinlere danıştı. Kahinler; “körlerin ülkesinin karşısına kurun” dedi. O zamanlar Kadıköy Finikelilerin sömürgesiydi. Megarlılar Korent’ten yola çıkıp Sarayburnu’na gelirler. Kadıköy onlara çok ilginç gelir. Kahinlerin söylediği yer burası deyip, Haliç ile Lygos arasına kendi şehirlerini kurarlar. Adına da Bizans derler. Önderlerinin adı:Byzantion olduğu için bu ismi seçerler. Roma İmparatoru Marcus manevi babasının ismini verir (Antonion). Konstantin zamanında Bizansa merkez olunca Konstantinopolis adı verilir. Burayı uğurlu sayar, yedi tepe üzerinde yedi kapıyla şehre özenle bakar. Şehre”Stin-polis” denildi. İstanbul adı buradan türedi.
Bizanslılar, Araplar ve Türkler için İstanbul; her zaman çok önemliydi.
BİLGİ BANKASI
Tarih Yazma ve Okuma Kuralı
Hepimizin hemen hemen her gün yazmamız gereken bir tarih vardır. Yanlış yazmamak için bazı kuralları bilmemiz gerekir. Bir işveren, öğretmen ya da bir arkadaş; sizi yazınızın üzerine koyduğunuz tarihin kuralına uygun yazılıp yazılmamasına göre değerlendirebilir. Bir mektup, bir dilekçe, bir davet yazısının üzerinde tarih mutlaka doğru yazılmalı. Yanlış ve kurala uygun değilse eksikliğin sizde olduğunu düşündürebilir... Bilgili ve eğitimli biri tarih atarken dikkat dikkat eder. Okullarda bu öğretilir. Bir detay olarak algılamamlı öğrenilmeli.
Ben derim ki, gelin paragraflara bir göz atalım ve tarih atmayı doğru şekilde öğrenelim
*Tarih aralarında “ ./-.” İşaretleri kullanılır.
*Tarihlerde birer hanesi boş olan ay ve günler sıfırla doldurulur.
*Tarihlerde ay yazı ile yazılırsa ilk harfi büyük olacak ve aralara yukarıdaki işaretlerden hiçbiri konulmayacak.


ÖRNEKLER:
05- Nisan –1993 YANLIŞ
05 Nisan 1993 DOĞRU
05. Nisan.1993 YANLIŞ
05 Nisan 1993 DOĞRU


*Tarihten sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılır.

ÖRNEK: 03/03/1951’de doğdum

*Tarihten sonra günün ismi yazılırken ÖZEL isim nasıl büyük harfle yazılırsa o da büyük harfle baslar. Büyük harfle yazılmasının nedeni: özel isim özelliği taşımasıdır. Belirtilen gün tektir, özeldir, belirtilen tarih de belli bir tarihtir.
ÖRNEK: “20 Kasım 2005, Pazartesi” gibi
*Tarihler: Gün, ay ve yıl sırasıyla yazılır; ama okunurken tersten okumaya başlanır.
ÖRNEK: 15.03.1953 tarihini okuyalım:
Bin dokuz yüz elli üç yılının üçüncü ayının on beşinci günü.

No comments:

YAZARLIK EĞİTİMİ BAŞLIYOR

KİLERCİBAŞI lİONS MERKEZİ GELECEĞİN YAZARLARI FARKINDALIK EĞİTİMİ KİTABINA GİDEN YOL. KALEM TUTAN ELLERİ DÜŞÜNEN BEYİNLERİ FARKLILIK ATÖLYES...