Wednesday, January 03, 2018

BIR MAKALE
FASILATORLE CALISMAK
Bir ekibin etkinliğini verimini ve hızını artırmak için ekip üyeleri tarafından, tarafsız olduğu kabul edilen bir kişi fasilatör görevini alır. Ekibinin problemlerini teşhis etme, çözüm yollarını araştırma, strateji geliştirme, karar alma ve alınan kararlar doğrultusunda hızlı ve koordineli bir şekilde ilerleyebilmeleri için yardımcı olan kişidir fasilatör.
Günümüzde hızlı ve etkili çözümlere ulaşma ancak fasilatörlerle mümkün olur. İletişimi geliştirmede de büyük etkileri vardır. Sorunların kısa sürede çözümlenmesi iyi bir fasilatörün çalışmasıyla mümkündür.
Yaşadığımız dünyanın şartları durmadan değişiyor, her şey o kadar hızla gelişiyor ki, ayak uydurmak bazen imkansız gibi görünüyor. En yeni çözümleri üretebilmek için bir fasilatörler çalışmak her zaman hızımızı arttırır, firmamıza rekabet şansı verir. Bazen çalışma için tek bir fasilatörle değil bir kaçıyla da çalışmak gerekebilir. Şu an departmanlar içinde çalışan fasilatörler vardır, sadece kendi departmanının yoğun iş temposu içinde en iyi verimi alması ve sağlıklı bir çalışma içinde yoluna devam etmesini sağlar. Ekip işine devam ederken onun gözü hep direksiyonun çevirdiği ve yönü belirleyen tekerleklerdir. Nereye doğru gidildiğini herkesten önce görürler. Teşhis konmuştur. Teşhis hastalanmadan konur, hiç yavaşlamadan daha hızlı bir şekilde hedefe ulaşılır.
Bir fasilatörün ne kadar gerekli olduğunu anlayabilmek için önce grup, takım ve ekip sözcüklerini çok iyi kavramak gerekebilir.
Grupların bireysel hedefleri vardır, amaçlarına fazla önem vermeden hedeflerine ulaşmak için bir aradadırlar. Ayni grup içinde değişik hedefteki kişiler olabilir. Grup içindekiler genelde birbirleriyle rekabet halindedirler. Grup üyelerini risk almış bir halde göremeyiz, onlar daima bireysel risklerden kaçınırlar. Takım birlikte hareket eder hedefleri de vardır, ayrıca takımın dışındakilerle rekabet ederler. Takımın her zaman riski vardır, yenilmek, geri kalmak, geç bitirmek ya da keşfedememek gibi.
Ekip çok daha farklıdır. Her bir kişinin farklı bir görevi ve becerisi vardır. Birbirlerinin yokluğunu hissederler, ancak herkes kendi işini en iyi yapma yolundadır, ama rekabet ettikleri ekibin dışındakilerdir. Ekip içindekiler birbirlerinden zevk alarak çalışırlar. Yenilikçi fikirleri daima desteklerler. Ekibin hızını ve başarısını arttıracak, yeni keşifler içinde çağa uygun hızla ilerlemelerini sağlayacak olan fasilatörlerdir.
Fasilatörler ne zaman gaza ne zaman frene basacağını bilen kişilerdir. Nasıl bir ceo fabrikadan çıkıp gelmiyorsa, insani bir takım özellikleri gerektiriyorsa; fasilatörlük de benzer özellikler gerektirir. Hızlı kararlar almak çok kolay ve herkesin yapabileceği bir şey değildir. Yapılan bir işi hız kazandırma adına ya da rekabet etme adına tersine çevirmeyi başarmak; insanlar arasındaki uyumla da ilgilenmek, düşünmekten daha hızlı hareket ederek doğru yapma şansını hep tepede tutmak, günlük bir yaşam için de bile çok kolay değildir. Fasilatörlerin deneyimleri, karar alma yetileri çok geliştiği için yarar sağlarlar.


No comments:

YAZARLIK EĞİTİMİ BAŞLIYOR

KİLERCİBAŞI lİONS MERKEZİ GELECEĞİN YAZARLARI FARKINDALIK EĞİTİMİ KİTABINA GİDEN YOL. KALEM TUTAN ELLERİ DÜŞÜNEN BEYİNLERİ FARKLILIK ATÖLYES...