Wednesday, March 20, 2019


                                 BEYİN HAFTASINDA BEYNİNİ YENİLE    
        Edinburg Üniversitesinden Prof. Mark Lythgoes  bir takım egzersizlerle beynin gücünün arttırılabileceğini kanıtladı. İlk kez BBC den bunu duyurduğu zaman hemen okuyucularıma ulaştırmak istemiştim. Her şey akıl sağlığımıza bağlı olunca bu konuda özellikle bu hafta, yazmam gerektiğine inanıyorum.             
            Yapılan yayında çalışma öncesi ve çalışma sonrası katılan yüz kişinin zekâ testlerinde başarı yüzde kırk arttı.
            13–19 Mart beyin haftası. Hafta boyunca beyne saygı duymayı öğrenmeli. Çocuklarımıza öğretmeliyiz. Acaba ülkemizde kaç okulda beyin haftası kutlanıyor, kaç ailede bu haftanın önemi konuşuluyor.  Bizim için durmadan çalışan beynimize belirli birkaç günü ayırmalıyız.
             Çok akıllı olmak güzel şeyler yapmak için gerekmez, ama beyni iyi kullanmak yüzde yüz gerekir. Bunu yaşam hepimize kanıtlamış olmalı.  Daha önce düşünmediyseniz düşünmek için 13-19 Martın gelmesini beklememeliydik. Yaşamdaki başarıları irdelediğimizde kendi hayatımızda da aklı değil, akıl kullanmanın önemini görebiliriz. Çocuklarına iyi bir miras bırakmak istiyorsan beyin tembeli olmama özelliğini aşılamaya karar ver yeter.
                        Beyin Çalışmaya Nasıl Alıştırılır
           Alışkanlık haline getirdiğin davranışlardan kaç. Davranışın ideal de olsa alışkanlık haline geldiğinde beyne uyuşukluk verir. Hep ayni koltuğa, sandalyeye oturmak bile beynin tembelliğidir. Bu hafta alışkanlıklarından vazgeçmeyi denemelisin.
Başına dikilip ne içeceğini soran çaycına, çok farklı bir sipariş ver. Beynin, karşındaki çaycının şaşkınlığı ile bile bir hareket yaşayacaktır. Beyin haftası canlılık haftasıdır. Canlılık değişimle olabilir. Hareketlerinde değişikliği sağla. Sol elinle bazı işlerini yapmayı dene. Giysilerini her zamanki sandalyenin üzerine koyma, dolaba as. Ya da asma, ama yaptığın şey farklı olsun. Banyoda önce vücudunu yıka, sonra saçını sabunla. Her şey karmakarışık olsun. Beynin bulmaya, seni aramaya başlasın. Okullarda sınıfları değiştirmek, haftayı yeni arkadaşlarla geçirmek, yeni arkadaşların isimlerini öğrenmek, onları tanımak; isimlerini soluksuz sayabilmek iyi bir eksersizdir.
                         Açık Hava Beynin İlacı
             İş yerine yürüyerek gitmeyi dene, işyerine gidene kadar geçtiğin sokakları hatırında tut, yolda gördüğün insanların giysilerini düşün. Renkleri gözünün önüne getir. Gözün açık yaptığın birçok işi gözü kapalı yap.
           Açık havada dolaşmalısın, beyninin bayramı olduğunu unutma.
           Düşünme şekilleri beyni güçlendirir. Farklı yollarla tek bir konuyu düşünmeyi dene. Sondan başa baştan sona.
           Ezberle, beynine güç verir. Şiir ezberleyebilirsin, ya da sevdiklerinin telefon numaralarını hatırlamaya çalış. Ayni harfle başlayan yabancı dil sözcükler öğren. Her gün beş tane zor sözcük çıkar, öğrenmeye zorla kendini. Yazmaya, okumaya, kullanmaya çalış. Beyninin zorlanmasını hissedersin, tıpkı yük kaldırmak gibidir.  Önce rahat bir soluk al.
            Bulmaca, sudoku gibi eğlenceli uğraşlar programında yerini alsın. Boyama kitaplarını boya. Çocuklarına müzik eşliğinde içten dışa doğru özel hazırlanmış boyama kâğıtları hazırla simetrik yuvarlak şekilleri boyasın. Taşırmadan boyama gayreti göstersin, bunu yaparken müzik ona yol gösterecek. Sevgi de işe karışsın birlikte boyayın.
             Bir otobüs durağına git, bir günlük otobüs saatlerini dakika dakika ezberle bir haftada ezberlemeni tamamla. Ne işime yarayacak diye düşünme.
            Dostlarınla bu kez; savaştan, politikadan, derslerden, paradan konuşma; otobüs saatleri oyunu oyna.
           Beyin haftasında beynini yenile; arkadaşlarına, dostlarına beyin güçlendirici eksersizlerle ulaş.


No comments:

YAŞAM KOÇLUĞU ve YAZAR KOÇLUĞU ayni anda yola çıktık. 5Aralık Buuşma günümüz. İki buçuk ay sürecek bir eğitim yolculuğu. Yazarınız FİLİZ TO...