Wednesday, March 20, 2019


                          KENDINE INANMAK  

         Çocukların çok sevdiği bir öykü vardır. Büyük Babam Turpu nasıl çıkardı. Çizgileriyle, animasyonuyla  her ülke çocuğunun severek dinlediği, okuduğu, ilgilendiği bu Rus masalı; birlik ve beraberliği beraberliğin gücünü anlatan bir eski masaldır. Bahçede yetişen büyük turpu yerinden çıkaramayınca; dede, büyükanne ve evde yaşayanlar birlik oluşturur, kuyruk yapıp arka arkaya tutunurlar ve turpu  hızla çekerler, asılırlar asılırlar… O koca turp kökünden çıkarılır. Birlikte sevinirler ve neşelenirler.
             Biz diyenler hiçbir zaman yalnız kalmazlar. Çok büyük uğraşlarla önemli bir iş başarılmış olabilir,  edinilen rahat koltuk içindeyken;  ufak da olsa destek verenlerin hatırlanacağı en güzel yerdir. Koltuk nasılsa oturanın altındadır. Övgüyü uzun uzun anlatmaya gerek olmasa da, teşekkürü konuşmaların arasına serpiştirmek, farkında olunduğunu  yüksek sesle tekrarlamak çok şey kazandırır. Destek veren kişilerin daha sonra daha fazla birliktelik yarattıkları görülür.

BİR ÖRNEK ANI:
                    Rahmetli Vehbi Koç’u dinleme şansım olmuştu. Yaşantımda önemli şeyler oldu, ama en önemli şey iki telefonla gerçekleştirmiştir derdi. Çalan telefona zamanında ve gerekli yanıtı veren sekreterin önemini anlatmak isterdi, onun bu davranışı yanında çalışanların telefonlara daha dikkat etmelerini sağlardı.
                    Yanınızda çalışanlarla bir birlik oluşturun, fikir varsa dinleyin derdi.  
                    Her birimin önemi olduğunu iş yaşamımızda göz ardı edemeyiz. Kapıyı açan kişinin gülümsemesi veya sıcacık bir yaklaşımı bizim daha sonraki saatlerde yapacağımız anlaşmayı kolaylaştırabilir. Mekan dilimiz çevremizdir. Kapının açılması da bizim mekan dilimiz olabilir,  giden mesajlar olumlu düşüncelerimizi yansıtır
                    
İstediğini Elde Etmek
           İstediğimiz elde etmek istersek hayallerimizle zenginleştirerek nasıl elde edeceğimizi planlarız. Her şey kötü gitmez. Bazı şeylere kötü diyebilmemiz için mutlaka yaşamımızda iyi şeyler de olmalı. O iyi şeyleri elde etmek bizim kuracağımız umutlu hayallerle olur. Tıpkı çocukların hayallerindeki oyuncağa sahip olmuş gibi oyun oynamalarından örnek almalıyız. Çocuk bir oyuncak görür alamadığı zaman elinde ne varsa onunla oynarken, hayaliyle süsler hayalleriyle süslediği oyuncak ona mutluluk verir.
           Kaybedecek zamanımız ve maddi varlıklarımız olduğunda endişelerimiz de artar, daha temkinli davranmaya başlarız. İnsanlar yaşları ilerledikçe bazı şeylere sahip oldukları için riske giremezler, oysaki riske girmeden büyük başarılar elde edilmez. Riske girerken kaybetme duygularıyla girmek de doğru değildir. Kazanmak ve başarmak için yola çıkıldığında iyi bir planlama gerekir. Donanımlı olan biri işi alır, o işi bir başkasının alması zaten olanaksızdır.  Yola çıkarken yolumuzu iyi tanımalıyız. Yapılan swot analizlerini biz kendi kendimize zaman zaman yaparak  gelişimleri izleyebiliriz. Aşırı temkinli davranmak çok güzel gibi görünse de kayıplarımıza neden olabilir. İlerlemek isteyen biri ufkunu açmak için bazen bilinmezleri de aydınlatabilir.
              Önümüzdeki yol, kuruntularımız nedeniyle engellerle dolmuş görünebilir.  Engeller gerçekten var mı-yok mu buna ciddi bir şekilde anlamak gerekir. Aslında engellere rağmen yolumuzu aydınlanıp önümüzü açabiliriz. Coşkulu olmamız da bize her zaman yarar sağlar. Karabulutlarla çevrili bir dünya çizdiğinizde yanınızda kimseyi bulamazsınız. Başarıya ve başaracağınıza önce siz inanmalısınız.
              Çalışkan, azimli ve bulutları dağıtan bir ekibe sahip olan biri mutlaka başarıya ulaşır.
              Sizi düşüncelerinizin yok etmesine izin vermemelisiniz. Beyin fırtınaları sonucunda başarılı çalışmalar ortaya çıkar. Beyin fırtınası yaparken sizin hayalleriniz sizdedir, en farklı beyne bile izin verin sizin yerinize düşünsün. Başarısız olduğunuz konular da sizin düşünceleriniz arasında dolanıp sizi şaşırtmaya çalışacaktır, bu başarısızlık öykülerinizin sizi başarıya taşımak için olduğunu hiç unutmayın. Başarısızlıklarınızın altında ezilmenize izin vermeyin,
yeni coşkunuz içinde onların yollarını değiştirin.

No comments:

YAZARLIK EĞİTİMİ BAŞLIYOR

KİLERCİBAŞI lİONS MERKEZİ GELECEĞİN YAZARLARI FARKINDALIK EĞİTİMİ KİTABINA GİDEN YOL. KALEM TUTAN ELLERİ DÜŞÜNEN BEYİNLERİ FARKLILIK ATÖLYES...