Tuesday, November 22, 2011

Bir fuar daha geride kaldı 05336666903 filiztosyali@yahoo.com Siz de Yazar Okulu çalışmalarına katılın onlar geleceğin yazarları

İYİ BİR İŞE YERLEŞME

İş ilanlarına bakıyorum, o kadar güzel işler gözüme çarpıyor ki, bütün bir yaşamı renklendirebilir, doyurabilir. Anne babaların eğitimi ve öğretimi için emek verdiği gençler de mükemmeller. Dünyaya bakış açıları hayranlık uyandırabilecek durumda. Çok yeterliler.
Ama ne yazık ki; bir dost, bir adres, bir başvuru şansını yakalatmanız için dilekte bulunabiliyorlar. İş bulamama nedenlerini ortaya çıkarmanın dışında, bazı deneyimlerimi paylaşmamın doğru olacağına inanıyorum.
“Çok yeterli de onun için iş bulamıyor” “Tanıdığını aldı” gibi konuşmalar son günlerde adeta yeni bir akım yaratıyor. Gençlere koçluk yaparken, arkadaşı iş bulamadığı için sinen, iş başvurusu yapmayanlara bile rastladım.
Neler Yapıyorlar Neler Yapılmalı
Gençlerimiz kendilerini anlatamıyorlar. Farklı özelliklerini gösteremiyorlar. Başvurdukları işleri incelemeden yola çıkıyorlar. Onların bu durumu işsiz kalmalarına neden olabiliyor. Güzel yazılmış bir CV benim her zaman yazılarımda not düştüğüm bir öneri. Gel gelelim yazılan CVlere baktığınızda hayrete düşebiliyorsunuz. Mükemmel yabancı dili olan bir gencin CV’si karşınıza, yarı yabancı dille, yarı Türkçe ile çıkabiliyor. İşi; hiç ilgilendirmeyen ödüllerini, başarılılarını sıraladığında yüzlerce CV arasında kaybolup gidebiliyor.
Okunması ve anlaşılması kolay, göze çarpması kesin; konunun etrafında dönen özelliklerinin sıralandığı; diğer başarılarının altlara atıldığı bir CV’nin şansı daha fazladır. Örnek vermek gerekirse, ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ mesleğiniz mastır (master) ile güçlendirilmiş olsa, ayni konuyla ilgili bir işe; mühendis olarak başvursanız, televizyon sunuculuğundan aldığınız ödül, ya da yazdığınız kitabın çok okunmasının, dünyanın her yerini tanıyor olmanızın; CV’nizde ön planda görünmesinin yararı olmaz. Yaşamınızda çok özel ve çok önemli başarılar olsa da, CV’nizi ilk okuyanların kafasını karıştırır.
Hangi işe başvuruyorsanız o işle ilgili özel CV’nizi hazırlamalısınız. Tek bir CV yazıp onunla her yerde iş aramaya kalkmak doğru değildir. İnsan ilişkilerinin ön planda olmadığı bir muhasebe bölümünde, sizin dernek üyeliğinizin, ya da yüzme şampiyonluğunuzun bir değeri olmaz. Sizin çalışmalarınız, başvurduğunuz bölümü ürkütebilir. “Gereksiz izin isteyebilir” “Mesai yapamayabilir” “Seyahat edemeyebilir” “Zamanla iş onu tatmin etmeyebilir” gibi düşüncelerle sizi işe alma riskinden kaçınabilirler. Bu durumda, Muhasebe ile ilgili özelliklerinizi ilk bölüme yazmalısınız. CV’nizdeki öncelikleriniz doğrultusunda yaşadığınız kabul edilir. Sizin o alanı seçerek bir değişim yapıp; alana yönlendiğinizi yorumlayacak ekip ve zaman yoktur. CV’nizden fırlayanlar üzerinde odaklanılır. Kalıcı olmayabileceğiniz fikrini öne geçirirsiniz, kolaylıkla elenirsiniz.
İşveren en yararlı olacak elemanı ister. İnsan kaynaklarının üzerinde, koskoca bir firmanın, çalışanların, ona bağlı işyerlerinin ve toplumun sorumluluğu vardır. Hatırla ve rica ile ölçmeden biçmeden işe aldığı biri; iş alanından uzak yaşamaya başlarsa, sorunlar da kendiliğinden büyür.
İş duyurusunu dikkatle okuyun, önce kendinizi tanıyın, sonra işi; sonra da o işi çok istediğinizden emin olun. Kendinizi orada, o firmada hayal ederek gidin. Hayaliniz tamsa, koltuğa oturabiliyorsanız, doğru bir başvuru yapıyorsunuz demektir. Başvurunuzdan itibaren o işe odaklanın, dikkatle izleyin. Görüşmeye tekrar tekrar çağrılıp, görüşme sayısı uzadığında gereksiz olduğunu düşünmeyin. Siz de yararlanın.
Bu yıllarda, deneme süreleri ya kısaltılmakta, ya da çağa hizmet eden büyük firmalar; deneme süresi vermeden çalıştırmaya başlamakta. Aslında deneme süresi olup olmaması iş başvurusu yapan, yetenekli ve kariyerli biri için de tercihler arasına girebilir. Bu nedenle elemanı kaçırabileceği düşüncesi içinde olan insan kaynakları, doğru seçim yapıp, doğru elemanla deneme süresiz yol almayı daha uygun buluyorlar. İşin başında şartlarınızı tam olarak ortaya koymalısınız. Bir gerçeği unutmamalısınız; ne yapacağınızı bildiğiniz, firma çalışmalarından haberdar olduğunuz işlere daha kolay kabul edilebilirsiniz. Güvenerek, kendinizi geliştirebileceğinizden emin olduğunuz adımlarla görüşmeye oturduğunuzda; o iş sizindir. O iş, işverenin, ya da kurumun; kızının, oğlunun, yeğeninin, komşusunun ya da çocukluk arkadaşının tanıdığının değildir.
Sonunda geri bile çevrilseniz, görüşmeler bir ders verecektir. Eksik yönleriniz varsa onları anlarsınız. Mütevazı davranmanız nedeniyle alınmıyorsanız onu size söyleyeceklerdir. Bu deneyimi yaşamanın ayrıcalığından ders çıkaranlar, olayı kendi lehlerine çevirerek sonunda başarılı oldular.
Sizin hayallerinizi, kimse yıkamaz. Her güce sahipsiniz. Öğrenilir de eğitilir de…
Biri olmadı, öbürü, öbürü olmadı diğeri. Olmadı mı? O zaman bütün bunları bir kez daha gözden geçirin, belki de eksik bir şeyler var. Ya kendinizi tanımıyorsunuz, ya da o iş için istenen siz değilsiniz. Ama size uygun bir iş var, yeter ki yılmayın. Başaracaksınız.

İşi aldınız, dikkat edin; beyin avcıları sizin için, size daha uygun işlerin hesaplarını yaparak sizi o koltukta otururken de bulurlar. Yeter ki güvenilir ve çalışkan olun.



Çocuk Kampları kayıtları başladı. Yaz kampı kişisel gelişim çalışmalrı ve etkinliklerle devam edecek. Siz de aramıza katılın ön kayıt için bizi aramalısınız.

Doğan Alp Erden
SEVGİ
“Hangi hayvan kemiğini seviyorsun” diye sordum köpeğime
O,
“Tavuk kemiğini” dedi.
Balığıma sordum;
“Kendini seviyor musun?”
O da;
“Evet” dedi.
Ben babama sordum,
“Gözlük takmayı seviyor musun?”
O da,
“Seviyorum” dedi.
“Hangi harfi seviyorsun?” dedim,
“D harfini seviyorum” diye cevap verdi.
Bir nedeni vardı sevmesinin, öğrenmek istedim.
“Neden D harfini seviyorsun?” diye sordum.
“Çünkü, D ismimin baş harfi.” Deyince anladım.
Sevginin, sevmenin sonu yok. Herkes birçok şeyi sever bu dünyada.



No comments:

YAZARLIK EĞİTİMİ BAŞLIYOR

KİLERCİBAŞI lİONS MERKEZİ GELECEĞİN YAZARLARI FARKINDALIK EĞİTİMİ KİTABINA GİDEN YOL. KALEM TUTAN ELLERİ DÜŞÜNEN BEYİNLERİ FARKLILIK ATÖLYES...